Etiketler

1 Mart 2012 Perşembe

Moskova Kanalı


Büyük Petro ucuz ve pratik olacağı için Moskova'dan Baltık Denizi'ne kadar su yolu ile ulaşmayı planlamış. Ancak Petro bunu başaramamış, Petro'dan 100 yıl sonra hayata geçirilmiş bu plan. 1930'lu yıllarda kanal fikri yeniden ortaya atılmış ve o güne kadar görülmemiş bir hızla 4 yıl 8 ayda tamamlanmıştır. 15 Temmuz 1937'de hizmete açılan kanalın toplam uzunluğu 128 km'dir. 19 km'lik kısmı rezervuarlardan oluşur. 

Moskova Kanalı, Manchester Kanalından 71, Panama kanalından 47 ve Kiel Kanalından 29 km daha uzundur! 

Kanalı planlayan mühendisler 240 büyük yapı inşa etmişlerdir. 12 seviye havuzu, 5 pompa istasyonu ve 8 hidroelektrik santrali, 3nehir limanı ve Moskova nehir yolcu terminali. 

Moskova'dan St. Petersburd'a giderken alçalarak gidiyorsunuz. Yandaki çizim bizim güzergahımızdı... Yukardan başladık be Baltık denizine doğru alçaldık... 


Nehirler, göller birleştirilmiş yetmemiş yapay göller yapılmış... Moskova'dan St. Petersburg'a kadar izlediğimiz yolun coğrafik izdüşümü ahanda böyleydi... :)
Her gün gemide panoya bilgilendirici notlar asılıyordu. Akşamları blogumda Beyaz Geceler Yazı dizisi yazıcam diyerekten bende onları yürütüp durdum! Eheee... En sonunda rehberimiz onları yürütme ben toptan tüm bilgilerin fotokopisini sana vereyim dedi... :))) Okuyucularım için hizmette sınır tanımıyoruz efeeem ;)

Şimdik bir kaç kanal fotoğrafına geçelim. Ben ilk defa kanal seyahati yaptığımdan hem mesleki hemde ilk sefer olmasından bana çok heyecan verici geldi. Genellikle kanallardan gece vakti geçtik. Kanalları görücem diye az uykusuz kalmadım ve soğukta donmayayım diye az kafayı çekmedim! ;)

İlk girdiğimiz kanal... Kapılar kapanacak ve su seviyemiz alçalacak... 
Milimetrik yanaşmalarla kocaman nehir gemileri kanala giriyorlar 
 Gemimiz hareketli babalara bağlanıyor. Su seviyesi indikçe babada aşşağıya iniyor. Eski babalar sabit. Yeni babalar hareketli.
 Yavaş yavaş alçalıyoruz.
 Arkamızdaki kapı su altından çıkıyor.
 Kanaldan çıkıp giderken...
 Kanalın tek misafirleri biz değiliz...
 Gün batımına doğru giden bizden önce kanaldan çıkmış gemi...
 Biz sıramızı bekliyoruz...
 Ve kapı açılıyor... Ah ne heyecaaaan !
 Wooowww alçalma anı!
Her kanalın mimarisi farklı...
 Ve kapıdan detay! 


 Yaaaa nerden nereye... ;)

Gece uyanıpta pencereden baktığınızda bu manzara ilk başta korkutuyor sizi ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder